We hebben het allemaal over duurzame energie en zonnepanelen, maar laten we het eens hebben over een cool concept dat steeds meer energieleveranciers toepassen: Curtailment. Wat is het eigenlijk en waarom zou je het willen?
Curtailment is als een soort volumecontrole voor je zonnestroominstallatie. Op dagen dat de zon op volle kracht schijnt en je panelen overuren draaien, kun je ervoor kiezen om de stekker er even deels uit te trekken. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar geloof me, het heeft zo z’n voordelen.
Waarom? Omdat ons elektriciteitsnet soms net zo druk is als de spits op de snelweg. Het mag niet overbelast raken, en daar komt curtailment van pas. Door tijdelijk de opwek van je zonnepanelen in te perken, ontlast je het net. En hier komt het mooie gedeelte: je kunt er geld mee verdienen!
Waarom Curtailment?
Het Nederlandse elektriciteitsnet staat onder druk. Niet alle installaties kunnen tegelijkertijd aangesloten worden, en op piekmomenten kan het lastig zijn om alles soepel te laten verlopen. Curtailment biedt hier een slimme oplossing. Door op de juiste momenten de opwek te verminderen, ontstaat er ruimte voor nieuwe installaties om aangesloten te worden.
Ja, het betekent dat je tijdelijk wat minder energie produceert, maar het verlies is minimaal omdat piekmomenten maar zelden voorkomen. En geloof me, de inkomsten die je ermee kunt genereren, maken dat ruimschoots goed.
Hoe Verdien Je Geld Met Curtailment?
Hier komt het leuke gedeelte: geld verdienen met curtailment! Het draait allemaal om balans in de energiemarkt. Energieleveranciers schatten dagelijks in hoeveel zonnestroominstallaties gaan produceren en verkopen die hoeveelheid op de markt. Maar, er zit altijd wel een verschil tussen de schatting en de daadwerkelijke opwek.
Als het zonniger is dan voorspeld en er dus meer stroom is dan verwacht, ontstaat er een overschot en raakt de markt uit balans. Energieleveranciers die deze onbalans veroorzaken, krijgen een boete. Wat curtailment doet, is zorgen voor evenwicht tussen vraag en aanbod. En dat is waar de winst zit.
Energieleveranciers die helpen de onbalans op te heffen, krijgen een vergoeding. En dat geld kunnen ze delen met jou als klant. Dus, terwijl anderen boetes betalen voor onbalans, kun jij lekker cashen door je steentje bij te dragen aan een gebalanceerde energiemarkt.
In Aanmerking Komen voor Curtailment
Misschien denk je nu: “Kan ik dat ook?” Waarschijnlijk wel! Of je installatie groot of klein is, maakt niet uit. Zowel zuivere teruglevering als een gecombineerd profiel kunnen in aanmerking komen. Er is wel een investering nodig, zowel eenmalige kosten als maandelijkse investeringen in benodigde middelen.
Je moet voldoen aan enkele voorwaarden, zoals een dynamisch energiecontract, bereidheid van je energieleverancier om de vergoeding te delen, een afregelbare zonnestroominstallatie, een koppeling voor het afregelen en een koppeling met de markt.
Klinkt ingewikkeld? Geen zorgen! Onze experts staan klaar om je te helpen ontdekken hoe jij het maximale uit je zonnestroominstallatie kunt halen met curtailment. Laat de zon maar werken voor jou én je portemonnee!